Hoşgeldim evimeeee, tatlı yiyelim, tatlı konuşalım, hemen bir tatlı tarifi verelim. Nefis mi nefis, enfes mi enfes, yerken de, yedikten sonra da ağzımızı ve midemizi bayram yerine çeviren Tel Kadayıf.
Aslında yapımı basit olup, biraz sabır gerektiren bir tatlı, eminim canı çeken herkes rahatlıkla yapabilir. Yeter ki sabırlı ol, tatlının şerbetini doğru zaman ve miktarda ver.
Efendim ne yapıyoruz, Tel kadayıf, tereyağ, pekmez ve fıstığın arasını yapıp, bir daha ayrı gayri olmasın diye iyice dövüp sıkıştırıyoruz. Elimizle yavaş yavaş, kuvvetli kuvvetli bunu yapıyoruz. Hazır olan kadayıfımızı fırına atıp 150 derece pişiriyoruz, pişmesine yakın sadece üst ızgarayı çalıştırıp ısıyı arttırıyoruz ve üzerini kızartıyoruz. Fırından çıkardıktan sonra hafif ılınmasını bekliyoruz ve bu sürede şerbetini hazırlıyoruz.
Ben çok sulu sevmediğimden 1/1 ölçü kullanıyorum. Bir su bardağı suya bir su bardağı toz şeker ilave edip kaynayana kadar karıştırıp pişiriyorum. Ağız tadına göre içine limon da sıkılabilir. Şerbetimiz de hazır olunca, sıcak vaziyette kadayıfımızın üzerine şerbetini sabırla, yavaş yavaş yediriyoruz. Öyle üzerine boca edip bırakmak olmaz bakın. Etrafından tatlı kaşığı ile şerbeti alıp tatlının üzerinde gezdireceksin. Kenarlarda hiç şerbet kalmayacak, hepsini emdireceksin, sabır bunu gerektirir. Daha sonra tatlımız biraz serinlesin diye buzdolabında dinlendiriyoruz. Çıkarırken arkadaşı dondurmayı da yanımıza alıp başımızın tacı yapıyoruz. En üste de dövülmüş fıstıktan yağmur yağdırıyoruz...
Hadi bakalım afiyet olsun...
ÖNEMLİ NOT: Bu tarifi ve tatlıyı çok sevmeme rağmen maalesef üzülerek yazıyorum. Bizler kanser hastasıyız ve uzak durmamız gereken en önemli şeylerden biri de şeker. Bu tür tatlılar yerine az miktarda sütlü tatlı tüketmeyi tercih etmeliyiz. Muhtemelen benim de kansere yakalanmamdaki en büyük etken bu yanlış beslenme. O yüzden bu tatlıyı yapın ama tek çatal tadına bakıp sevdiklerinize ikram edin olur mu? Kalın sağlıcakla...
